Opi ymmärtämään kahvikieltä


Mistä on kyse, kun espressokoneen edustalla tanssahteleva barista alkaa puhumaan kahvin kolmannesta aalloista? Intohimoinen kahvinauttija on tietenkin perillä sen kehityskulun eri vaiheista. Uuden kahviaallon laineet tuovat mukanaan tietoa sekä kahvin viljelystä ja alkuperästä että kahvikulttuurin uusista ilmiöistä.

 

Juuri nyt eletään kahvin kolmatta aaltoa, mutta neljännen aallon harjan on nähty jo kohoavan. Jotta jutut lähtisivät lentoon lähikuppilan baristan kanssa, kerromme sinulle neljän eri kahviaallon merkitykset koko maailmalle.

 
 

Aallot kuvastavat eri ihmiskunnan historiassa tapahtuneiden murrosten heijastumista kahvimaailmaan. Ne kertovat kahvin laadun kehityksestä ja sen suhteesta eri yhteiskunnissa uusiutuviin tapoihin ja talouksiin.

 
 

Kahvin ensimmäinen aalto

Kahvin ensimmäinen aalto koettiin jo 1800-luvulla, jolloin kahvinjuonnista tuli yleinen tapa ihmisten keskuudessa ja tuote, jota löytyi kaikista kotitalouksista. Tuolloin kofeiini ja sen antama vireys oli yksiselitteinen kahvin käyttötarkoitus. Ensimmäisen aallon aikaan kahvi oli vielä korkeamman yhteiskuntaluokan etuoikeus, kun alemmilla luokilla ei ollut varallisuutta, jota käyttää nautintoihin.

 
 

Kahvin toinen aalto

Kahvin toisessa aallossa, joka koettiin huomattavasti lähempänä nykyhetkeä 1970-luvulla, kahvin nauttiminen kehkeytyi elämykseksi. Amerikkalaista Starbucks -kahvilaketjua voidaan pitää kahvin toisen aallon symbolina. Toisen aallon aikana kahviloissa asioivat ihmiset odottivat kahvinjuonnin lisäksi rentoa ja sosiaalista kohtaamista suosivaa tunnelmaa. Myös kahvin makuun ja laatuun alettiin kiinnittää huomiota ja kahvilat toivat tarjoomiinasa myös erikoiskahvit, joista edellä mainittu Starbuckskin tunnetaan.

 
 

Kahvin kolmas aalto

2000-luvulla alkanut kahvin kolmas- ja pian perässä lainehtiva neljäs aalto ovat kahviteollisuuden globalisoitumisen ja merkittävän kasvun aikaa. Samaan aikaan, kun kahviteollisuus on jatkanut kasvuaan yhtenä maailman merkittävimpänä vientituotteena, kahvinjuojat haluavat myös kahvin valmistuksen olevan elämys.

 

Aikaisemmin kahviin liitetty kiireellisyys ja kofeiinin antama lisäpotku ovat nyt kääntyneet hitaiden hetkien arvostukseen, jossa kahvin makuja voi aistia kuten viiniä. Kolmas aalto on tuonut myös mukanaan kuluttajien tiedonjanon kahvipapujen eettisestä alkuperästä, ekologisesta ja makuja rikastavista kasvuolosuhteista.

 

Myös baristan ammatti on kokenut statuksen korotuksen, kun aikaisemmin tarjoilijana pidetty kahvilatyöntekijä on noussut asiantuntijan rooliin.

 

Lue myös tämä aiheeseen liittyvä blogi: Tavallisten hifistelijöiden kahvimaa

 

Mitä voimme ennustaa kahvin neljännestä aallosta?

On todennäköistä, että neljännessä aallossa syvennytään edelleen kahvin laatuun ja tuotantoketjun läpinäkyvyyteen ja varovaisena arvauksena pakkausmateriaalien esteettinen ja ekologinen muotoilu saattavat siirtyä kriittisen tarkastelun kohteeksi.

 

Myös kahvin maun yksityiskohtien hiominen tieteellisilläkin kokeiluilla ja eri paahtoasteilla voisivat olla uusimman aallon mukana tuomia trendejä.

 

Käy vilkaisemassa aiheesta lisää Uuttajan blogissa: Kahvin neljännen aallon ensiryystö

 

Kahvin kolmas ja neljäs aalto saavuttivat Vietnamin joitain vuosia sitten, jonka seurauksena paikalliset kahviviljelijät ovat tulleet entistä tietoisemmiksi omasta kahvistaan, ja jotkut ovat perustaneet oman kahvilansa käyttääkseen sitä laboratoriona oman kahvinsa kehittämiseksi.

 

Tutustumalla Kahvikeisarinnan tarinaan ja nauttimalla meidän kahvia, olet tekemässä kanssamme nousua kahvin neljännen aallon harjalle. Tervetuloa neljännen aallon kahvivaltakuntaan!

 

Kupillinen tulevaisuutta! 👸🏻